Kalvolan hautausmaa

Kalvolan seurakunnan Kalvolan hautausmaan sankarihauta-alueen sankaripatsas

Iittalantie 305, 14500 Iittala

040 8049 486

Kalvolan hautausmaa sijaitsee Iittalantien varressa noin kilometrin päässä Iittalan keskustasta. Iittalantien toisella puolella on Kalvolan kirkko. Hautausmaa on perustettu 1400–1500-luvun taitteessa ja sen kokonaispinta-ala on 5,6 hehtaaria. Siunauskappeli on rakennettu vuonna 1927.

Hautausmaalla on sankarihauta-alue, arkkuhautaosastoja, uurnahautoja ja muistolehto.

Sankarihauta-alueen sankaripatsaan on suunnitellut taideteollinen muotoilija Tapio Wirkkala. Patsas on tyyliltään 1950-luvulla alkaneen sankarimuistomerkkien viitteellisemmän suunnan edelläkävijä ja se on paljastettu alueen keskelle 24.5.1959. Muistomerkki muodostuu kahdesta osasta. Laivanmuotoinen iso kivipaasi lepää kivipilarien päällä. Niitä on yhtä monta kuin sotavuosiakin, ja jokaisessa on vuosiluku. Kivipaaden yläpinnassa on uhrikuoppa jokaiselle sankarivainajalle, joita patsaan pystytysaikaan oli 128.

Hautausmaalla sijaitsevat myös Summan risti, vapaussodan muistomerkit, Karjalaan jääneiden muistomerkki, kolmen Mannerheim-ristin ritarin yhteinen muistomerkki, muistomerkki sotiemme veteraanien kunniaksi sekä muistomerkki sota-ajan naisten kunniaksi.

Kalvolan seurakunnan Kalvolan hautausmaan kartta

Pysäköinti Pysäköinti